Цените на жилищата във Великобритания отчетоха неочаквано съживяване през този месец, подсказвайки, че понижението в сектора на имоти е към края си, казват експерти от Nationwide.

Според данните на ипотечния кредитор, средната цена на жилищата се е повишила с 1.2% достигайки 154 016 паунда, след понижение от 0.3% през април, а потребителското доверие е достигнало най-високото си нива от 11 месеца насам.

Според икономиста от Nationwide Мартин Гахбауър данните за цените на жилищата за май са доказателство за бъдещо подобрение в сектора на жилищните имоти в страната.

Все пак, министър-председателят на страната Гордън Браун прогнозира, че през тази година Великобритания ще се изправи пред най-сериозната рецесия след Втората световна война.

Последното покачване в цените на жилищата за едномесечен период с повече от 1.2% беше отчетено през октомври 2007 г. припомнят от ипотечния кредитор.

На годишна база цените през май са спаднали с 11.3%, спрямо 15% през април, става ясно още от изнесените данни. Броят на одобрените ипотечни кредити за периода се е покачил.