Българинът отделя средно по 15-20 евро/годишно на човек за животозастраховане, каза на пресконференция днес Николай Логофетов, изпълнителен директор на Граве България АД. За сравнение в Западна Европа всеки гражданин отделя по 1200 евро.

„Това говори за една дупка между пазара у нас и в останалите страни от ЕС, но и също, че пазарът е неразработен", допълни Логофетов.

При ръст, подобен на миналогодишния, ще настигнем зaпадните страни след 20-30 г., смята изпълнителния директор на Граве България.

„За българина е по-важно да застрахова колата си за около 600-1000 лв., отколкото да има застраховка живот, с което може да осигури семейството си, за сумата от около 200-300 лв.", обясни Андрей Александров, бизнес директор на Алианц България Живот.

През настоящата година Александров и Логофетов заявиха, че очакват свиване на пазара, с около 5-6%.

Ръст се очаква при застраховките със здравен елемент и класическите спестовни застраховки живот. По-слаб ще бъде интересът към застраховките, свързани с инвестиционни фондове, въпреки че подобна инвестиция може да донесе добри дивиденти, ако се окаже, че кризата е към своя край.

Алианц България Живот и Граве България са сред компаниите партньори на Eurolife България, компания честваща 10 годишна история у нас.