На международна конференция на компания Century 21 беше обсъдено състоянието на пазара на недвижими имоти в ЦИЕ и Близкия изток и какво може да се направи, каза Оник Латифян- изп. директор на компанията за България и Македония.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че кризата в сектора е навсякъде, каза още Латфинян.

В Турция, където компанията има свое представителство от 2001 г., пазарът на недвижими имоти не за първи път се сблъсква с подобна криза.

В най-големия град в страната Истанбул цените на имотите са отчели спад с около 20%, а сделки на практика няма. Банките предпочитат да финансират само добре познати и утвърдени строителни компании.

В Румъния положението е почти същото, като реално на пазара не се осъществяват никакви сделки, няма купувачи, а данните на компанията сочат само няколко сключени сделки и то само за наемане на имот.

Търсенето на жилища е отчело драстичен спад, а цените са се понижили с близо 40%.

От Чехия също няма данни за сделки в сектора, а цените на имотите отчитат спад. Финансирането за покупка на жилище беше без да се изисква самоучастие от клиента, като кризата промени това и в момента банките искат 15%.

Кризата не подмина и Сърбия, където цените са отчели понижение с 15 - 20%. В централната част на Белград квадратният метър се търгува на нива от около 2000 евро, но сделки на пазара също липсват.

Интересно в състоянието на сектора в Македония, където сякаш кризата не оказва съществено влияние на цените и броя на сделките. Нивата не са се променили много спрямо същия период на миналата година. Цените на жилищата в централната част на Скопие са около 1 300 евро за кв.м, а в по-крайните квартали малко по-ниски.