Панелните жилища са едни от най-разпространените в бившите източноевропейски страни, включително и в България. Според официалните данни общият брой на панелните апартаменти у нас е около 707 000 в 19 000 блока във всички градове в страната.

За никого не е тайна, че много от блоковете са строени ударно и имат един и същ проблем - нуждаят се от спешен ремонт, външна изолация и изобщо от цялостно саниране, за да станат панелките по-привлекателни за съвременния купувач.

През последните няколко години много хора санираха собственото си панелното жилище, което направи много блокове още по-непривлекателни на външен вид.

Фактът, че експлоатационният срок на повечето от тези жилища в България вече е изтекъл, значително понижи цените, а банките ограничиха кредитирането за покупка.

Вече наблюдаваме спад в цените на панелните апартаменти, но също така и на новото строителство, коментираха от BulgarianProperties за Profit.Bg. В момента най-неатрактивният тип покупка е тази "на зелено", а на второ място се нареждат панелните жилища.

От друга страна, кредитирането за покупка на панелни апартаменти от страна на банките в момента се извършва на доста нисък процент - до 50% от цената на жилището и то само ако тя е между 500 и 700 евро за кв.м, каза за Profit.Bg Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит Център.

Състоянието на панелния имот се отразява и върху размера на кредитирането, каза още Тошев.

Ако жилището е санирано и поддържано, е възможно банката да се съгласи и на по-голямо финансиране и обратно, ако жилище се намира в лошо състояние, може изобщо да не бъде отпуснат кредит.

„Цените на сегмента на панелните жилища беше един от най-засегнатите през последните 1-2 г. Очаквам това понижение да продължи," допълни Тошев.