Южноафриканският ранд отчете четвърто месечно повишение спрямо щатския долар, превръщайки се в най-поскъпващата световна валута.

Това бе и най-продължителното поскъпване на африканската валута от 2004 година насам, посочиха данни на финансовото издание Bloomberg.

За месеца рандът се е повишил с 5.9% спрямо щатската валута, приключвайки седмицата при ниво от 8.0201 радна за долар.

Валутата е отбелязала повишение от 27% спрямо "зелените пари" от февруари насам, в най-дългия си цикъл на повишение от декември 2004 г. насам.

Централната банка на най-голямата африканска държава понижи нивото на лихвите в усилията да повиши потребителските разходи и да съдейства за излизане от първата от 17 години насам рецесия.

Правителството на страната предприема редица мерки за насърчаване на икономиката, които оказват своето благоприятно влияние върху валутата й. Много специалисти прогнозират икономиката на ЮАР да започне да се възстановява преди другите африкански страни от световната криза.

Само през настоящата седмица южноафриканската валута поскъпна с 3.1%, превишавайки ключови нива на съпротива.

Южноафриканските компании износителки са задължени по закон да репатрират чуждестранните си печалби в рамките на 180 дни. По силата на това миннодобивните компании бяха едни от най-големите купувачи на местна валута през последните няколко седмици.

Рандът е бил най-повишаващата се сред следените 16 най-активно търгувани валути, наблюдавани от Bloomberg през изминалата седмица.