Общият инвестиционен обем в сектора на търговските имоти в ЦИЕ за април тази година достига почти 100 млн. евро, сочат данни на CB Richard Ellis.

Въпреки че тези резултати са по-малки в сравнение с отчетеното през април 2008 г., все пак са с 32% над средните месечни нива през първите три месеца от началото на годината. Общо пет са големите сделки за периода, включително три с търговски имоти, една с офис и една с индустриален имот.

Четири от тях са в Чехия и Полша, които остават най-активните пазари в региона, не само по отношение на финализирани транзакции, но и по инвеститорски интерес.

Най-активният инвеститор в региона е била компанията DEKA с две сделки за търговските центрове Jungmannova Plaza в Прага и Grzybowska във Варшава.

Пазарът на ЦИЕ е станал значително по-привлекателен за потенциалните инвеститори предвид повишението на доходността от търговски имоти.

Според Павел Шанка - дир. в CEE Capital Markets, инвеститорите с наличен капитал се намират в уникално положение, тъй като има силно ограничена конкуренция и възможности за закупуване на потенциално доходоносни имоти.

Доходността от търговски площи рязко се повиши, а наемите се стабилизират.