Към 30 април 2009 г. печалбата на банковата система е 329 млн. лв., това осигурява приемлива възвращаемост и допълнителна защита на кредитните институции, показват данни на БНБ.

Финансовият резултат на банковия сектор през април е повишен с 57 млн. лв., въпреки нарасналите разходи за обезценка на кредити и вземания, отчитат от Централната банка. Коефициентът за ликвидните активи леко се повишава до 21 процента в края на април и показва адекватно покритие на привлечените средства в системата, смятат експертите на БНБ.

В края на април общата сума на активите на банковата система е 69.5 млрд. лв., което е с 13.4 процента повече спрямо април 2008 г. и с 0.4 процента повече спрямо март 2009 година. С най-голям принос в растежа е групата на петте най-големи кредитни институции, която в края на април притежава 56.7 процента от активите на банковия сектор. В тази група влизат УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Юробанк И Еф Джи България.

Брутните кредити и аванси се увеличават с 0.3 процента. Месечният растеж на корпоративните кредити (0.8 процента) и на експозициите на дребно (0.2 процента) е концентриран в групата на средните и малките банки. Общият размер на предоставените кредити на предприятия и на граждани и домакинства в рамките на една година нараства с 20.5 на сто, посочват от БНБ.

Привлечените средства се увеличават с 0.3 процента и достигат 60.2 млрд. лева. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с 0.9 процента и достигат 38 на сто от общия размер на привлечените средства в системата. В ресурса от институции, различни от кредитни, е отчетен месечен растеж с 0.6 процента, а неговият дял представлява 32 процента от общите привлечени средства.

В края на април балансовият капитал възлиза на 8.6 млрд. лева. Спрямо март неговият размер се запазва, като е налице вътрешна динамика при някои от компонентите, се посочва в анализа на БНБ.

Източник: БТА