Комисионните за консултантска дейност по сливания и придобивания на компании (M&A) са на път да запишат най-лошото си тримесечие от повече от десетилетие, след като рецесията ограничи сключването на сделки, информира Bloomberg, позовавайки се на прогнози на анализатори от базираната в Ню Йорк Freeman & Co.

Банките са събрали 2 млрд. долара комисионни за сключени сделки от началото на април. Това е със 78% по-малко в сравнение с 9 млрд. долара, събрани за второто тримесечие на 2008 г., според Freeman, чиито оценки се базират на данни на Thomson Reuters. Това прави настоящото тримесечие по-слабо от втората четвърт на 2003 г., когато банките са заработили 4.1 млрд. долара. То също така може да се окаже най-лошото от 1998 г.

Кредитната криза и рецесията намалиха дълговото финансиране в наличност за придобивания и така ограничиха броя на сключваните сделки. От началото на годината са обявени M&A сделки на стойност 655 млрд. долара. Това представлява спад от почти 50% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg.

"Има купувачи, особено в Китай, Индия, Близкия Изток и дори Европа, но те са доста предпазливи и им трябва време, за да вземат решения и да са сигурни, че не предстои нов икономически спад," казва Филип Кийвил, старши партньор в консултантската компания по сливания Compass Advisers. "По тази причина M&A сделките ще останат малко на брой поне до есента."

Компаниите забавят или отменят сделки, тъй като отслабената световна икономика ограничава възможностите им да сключват такива. Rio Tinto Group Plc, която е третата най-голяма минна компания в света, се отказа от продажбата на свое подразделение на 22 май, след като не получи "приемливата" цена, която очакваше. BAA Ltd., собственик на лондонското летище Гетуик, обжалва разпореждането на британския антимонополен регулатор, който нареди компанията да продаде три летища до пролетта на 2011 г.

Morgan Stanley оглавява класацията от началото на годината, след като е консултирала сливания на стойност 255 млрд. долара, следвана от JPMorgan Chase & Co., която е работила по сделки за 231.0 млртд. долара, показват данни на Bloomberg.