Руските банки се нуждаят общо от 40 милиарда долара (28.4 милиарда евро) допълнителен капитал през тази година, тъй като лошите им заеми ще се увеличили до 20%, съобщи агенция Moody's, цитирана от АФП.

В доклад за руския банков сектор Moody's съобщава, че в момента лошите заеми на руските банки са 11% от общите заеми, но до края на годината те могат да достигнат 20%. В документа се посочва, че общата държавна помощ за руските банки под формата на инжектиране на капитолави средства до този момент е 23.6 милиарда долара, а допълнителната обещана помощ възлиза на 15.6 милиарда долара.

Въпреки че това почти отговаря на изискваните от банковия сектор 40 милиарда долара за рекапитализация, "това не означава непременно, че капиталът, от който се нуждаят всички руски банки ще бъде изцяло предоставен от правителството", пише още Moody's. Тя предупреждава, че подкрепата за капитала на средните и малките банки до този момент е била "незначителна", което е довело до допълнителна консолидация на сектора чрез сливания и закупувания.

Източник: БГНЕС