JPMorgan Chase & Co., която е втората най-голяма щатска банка по депозити, е наела новопостроен супертанкер за да съхранява мазут близо до бреговете на Малта, информира Bloomberg. Това е първият случай, в който банка наема подобен кораб в последните поне пет години.

Банката е наела кораба Front Queen за девет месеца, според данни на базираната в Осло SeaLeague A/S и базираната в Атина Optima Shipbrokers Ltd. От JPMorgan засега отказват официален коментар.

JPMorgan, която никога не е наемала петролен танкер, според данните на Bloomberg за последните пет години, последва други компании, между които подразделението на Citigroup Inc. Phibro LLC и BP Plc в наемането на плавателни съдове за съхранението на суров петрол в морето. Компании очакват да се възползват от по-високите цени по-късно през годината.

Цената на мазута за незабавна доставка възлиза на 555 долара за метричен тон в северозападна България, докато мазутът за доставка през август струва 581.68 долара за метричен тон, показват данни на Bloomberg.

Супертанкерите обикновено не се използват за съхранението на мазут, тъй като резервоарите им първо трябва да бъдат почистени от суровия петрол, казва Никос Варваропулос, от Optima. Новопостроените танкери нямат този проблем.

Корабите могат да съхраняват около 2 млн. барела мазут, което повече от три пъти от количеството съхранявано от по-обикновения Long Range 2 танкер, според Riverlake Shipping SA, най-големия швейцарски корабен брокер.

JPMorgan е наела Front Queen на цена между 35 000 и 41 000 долара на ден, според данни на корабните брокери. Банката също така плаща 1.6 млн. долара за това корабът да се придвижи от Сингапур до Европа без това. Танкерите Long Range 2 обикновено струват около 25 000 долара на ден, според Riverlake Shipping.

Запасите от мазут в Аместердам, Ротердам и Антвер възлизат на 2.7 млн. тона, което е най-високото ниво поне от две години, според данни на PJK International BV.