Холандската финансова група ING Groep NV ще се оттегли от 10 от 48-те страни, в които в момента развива дейност и ще продаде между 10 и 15 компании в следващите три до пет години, информира Reuters, цитирайки главния изпълнителен директор Ян Хомен.

В изявление на финансова конференция Хомен също така потвърждава плана на компанията да набере между 6 и 8 млрд. евро от продажбата на активи.

ING, която миналия октомври получи от холандското правителство капиталова инжекция на стойност 10 млрд. евро, представи през април план за свиване на компанията и продажба на част от активите й, в това число таргетите за очакваните средства и броя на компаниите, които ще бъдат продадени.

Компанията е изнесла малко подробности за продажбите на активи досега, но като изключим това имаше интерес от страна на потенциални купувачи, търсещи изгодни цени, a ING изчаква удобен момент.

В презентацията си Хомен казва, че продажбите ще бъдат осъществявани, както позволят пазарните условия. След тях портфейлът на ING ще се свие до 55-60 компании.