Петролът отстъпи от седеммесечния си връх на 70 долара за барел, след като стана ясно, че темпа на увеличаване на безработицата в САЩ рязко е намалял през месец май.

Новите заявки за безработни за миналия месец бяха 345 000, което е най-ниската стойност от септември 2008 г. насам. Това е показател, че един от най-важните сектори на американската икономика се възстановява.

Нарастването на долара след доклада за заетостта оказа натиск върху цените на петрола и ги свали от върха на 70 долара за барел.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец юли отбеляза минимален спад от 37 цента в петък и завърши седмицата на 68.44 долара за барел, като преди това достигна най-високата си стойност за тази година до 70.32 долара. Лондонският Brent също отстъпи с 37 цента до 68.34 долара за барел.

Според петролни експерти, причината за спада на петрола е нивото на акумулираната безработица в САЩ, което се повиши до 9.4% през май и достигна най-високата си стойност за последния четвърт век. Въпреки това, признаците за съвземане на глобалната икономика се очаква да изстрелят цените на черното злато до нови върхове.

Потреблението на горива във втория най-голям потребител в света Китай се покачва, в резултат на увеличението на продажбите на автомобили и индустриалната активност и това оказва подкрепа на черното злато.

Инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че потенциалното глобално икономическо възстановяване заедно с ограниченото производство на суровината от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) ще изстреля цените до 85 долара за барел до края на годината и 95 долара до края на 2010 г.

Тази прогноза съвпада с оценките на ОПЕК. Председателят на организацията заяви на енергийна среща на върха миналата седмица, че петролът вероятно ще достигне до 80-90 долара за барел в началото на следващата година.

Златото поевтиня с 2% при разнопосочна търговия в петък, след като еврото рязко падна срещу щатския долар при оповестяването на данните за заетостта в САЩ. Благородният метал достигна 982.45 долара за тройунция преди данните, но впоследствие отстъпи при покачването на зелените пари.

Цената за незабавна доставка на метала достигна седмично дъно в петък на 955.35 за тройунция и завърши седмицата на 956 долара.

Силата на долара оказва натиск върху златото в момента и вероятно ще диктува цените на ценния метал в краткосрочен план. От друга страна, признаците за възстановяване на глобалната икономика и очакванията за увеличение на инфлацията вероятно ще доведат до нови върхове на цените на златото над 1000 долара за тройунция до края на тази година. Растежът на петрола също е показател за повишаване интереса към суровините.

Физическото търсене на злато остава стабилно, като активите на най-големия златен фонд-нюйоркския SPDR Gold Trust останаха непроменени, докато Лондонската златна борса отбеляза увеличение на резервите си 28000 унции. Търсенето на метала в Индия, която е най-големия потребител в света, остава слабо в очакване на по-дълбок спад на цените в краткосрочен план.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 76.02 - най-висока стойност от 11.04.2009, следват 82.58 и 95.05, 38.2% и 50% корекции на спада от 147.91 до 42.19. Първа подкрепа за петрола е 56.74 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 45.14 и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 42.19.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД