Британската банка Barclays Plc води преговори за продажбата на Barclays Global Investors (BGI), като щатската компания за управление на фондове BlackRock е с най-големи шансове да бъде избрана за купувач на подразделението за управление на активи, информира Reuters, цитирайки източници, запознати с преговорите.

BlackRock и Bank of New York Mellon водят преговори за закупуването на BGI в сделка, чиято стойност може да достигне 12 млрд. долара и може да бъде осъществена в началото на тази седмица, според същите източници.

Съгласно условията на сделката Barclays може да получи до 20-процентен дял в в новото по-голямо подразделение за управление на активи. Структурата е подобна на тази на планираната продажба на подразделението iShares.

Днес Barclays обявиха, че са получили за BGI и iShares оферти от редица компании, между които и BlackRock, а преговорите продължават.

През април Barclays се съгласи да продаде подразделението iShares, което е част от BGI, на CVC за 3 млрд. паунда (4.8 млрд. долара), но според клауза в договора компанията има право да търси по-добри оферти до 18 юни.

Акциите на Barclays днес се очакваше да отворят с ръст в цената от 2.1% на Лондонската борса. Акциите затвориха петъчната сесия на цена от 285 пенса за брой.