Общият обем новопостроени офис площи клас А в Истанбул за първото тримесечие на тази година достига 111 666 кв. м, сочат данни на еuropa magazine.

66 666 кв.м от новите площи се намират в бизнес район Умрание, а останалите 45 000 кв.м в новия бизнес район, разположен в близост до летището. Много от проектите, които трябваше да бъдат завършени през първите месеци на тази година, обаче бяха забавени заради всеобщото понижение на пазара.

На този етап е доста трудно да се предвиди колко от проектите ще бъдат завършени през следващите няколко години.

Анализатори от Colliers прогнозират,че до края на тази година общият обем новопостроени офис площи в Истанбул ще достигне 250 000 кв. м.

През първото тримесечие на тази година повечето сделки по наемане на офис площи включват преподписване на договорите. Свободните офис площи за първото тримесечие на тази година в Истанбул са се покачили от 4.78% в края на миналата година до 11.85%.

Очаква се до края на тази година свободните офис площи ще се покачат до 15%, което ще постави наемателите в още по-изгодно положение.

След достигането на най-високите си нива от 30 долара за кв.м през последното тримесечие на миналата година, средната нива на наемите в края на първото тримесечие намаляват до 25.7 долара за кв. м..

Докато наемите на офисите в азиатската част на града се задържат на сравнителни нормални нива, в европейската - те са отчели драстично понижение.