Ситуацията с българските имоти в условия на криза следва руслото на световната тенденция- предложенията се увеличават, търсенето намалява, цените падат, пише руския „Коммерсантъ".Но и всяка страна, включително и България, има своите нюанси.

През последните две години преди кризата България активно привличаше инвеститори, привличаше капитали и претендираше за статута на европейска курортна страна. Влизането в ЕС се отрази двояко на пазара на имоти- от една страна купувачи от Стара Европа се втурнаха, преди цените да са достигнали средните европейски нива, от друга- българските власти изпуснаха ситуацията с градското планиране от контрол и в резултат се стигна до проблеми като недостиг на водопроводна и енергийна инфраструктура, тесни пътища и пренаселени курорти.

Независимо от трудностите обаче имотите в България носеха добър, стигащ до 100% годишно, доход. Според експертите през април 2007 г. това щастливо време свърши. Цените падат и привличат тези, които искат да купят дом за себе си. За тях България има преимущество като евтина дестинация, ако се сравни например с Черна гора.

Застрояването на българското Черноморие забави темпове със спада на туристите- купувачи с 40% през лятото на 2008 г. В момента между 900-1400 апартаменти по крайбрежието чакат купувач. Много проекти биват замразени, защото потенциалните купувачи се ориентират или към завършени имоти, или към вторичния пазар.

Цената на 1 кв. м се движи в диапазона между 750-1500 евро. Отделни луксозни проекти са на цени между 2000-4000 евро за кв. м, но те се броят на пръсти.

Имотите на първа линия по черноморските курорти започват от 1000 евро за кв. м.

„Във връзка с кризата цените на имотите паднаха с 20-40% до нивата от 2006-2007 г. Най-скъпите райони са София и Варна, също и първа линия на Златни пясъци и Слънчев бряг", заявява брокерът от "Бест-недвижимост" Юлия Титова.

Според брокери българското Черноморие вече не привлича инвеститори, търсещи бърза печалба, но тези, които искат да купят втори дом за себе си, могат да се ориентират към Черноморието.

Първите би трябвало да се „преориентират" към имотите в София. Според ръководителя на агенция DOKI Валерий Барнинец столицата запазва стабилни цени и предоставя добри условия за отдаване под наем.

Перспективни според него са и имотите в едно ново направление на пазара- тези в балнеологичните курорти, докато спадът в зимните курорти е по-драстичен дори и от този по Черноморието, макар цените да се движат в същия диапазон от 700-1500 евро за квадрат.

Брокерите обаче са категорични за едно- покупката на имот в България все още си заслужава. Дори и в настоящите условия пазарът остава сравнително търсен, а дъното или вече е достигнато, или е близо. Още повече че заради многото замразени проекти, след една-две години ще се стигне до ограничено предлагане на нови, качествени жилища, което отново ще породи търсене.