Положението на пазара на жилищни имоти в САЩ ще остане несигурно поне до края на тази година, тъй като цените навсякъде в страната продължават да се понижават, каза в своя реч пред 12-ия Национален конгрес Чарлс МакМилиан, президент на Националната асоциация на брокерите на имоти.

По негови данни в края на април тази година, общият обем обявени за продажба жилища в страната възлиза на 3.97 млн. броя.

Обемът на жилищата за продажба все още е много висок, въпреки че има известно намаление в сравнение със същия период година по-рано. Сделките, които изобщо се сключват на пазара, са само със самостоятелни жилища, а не с апартаменти, подчерта още той.

Според неговото предположение списъкът с жилища за продажба ще се увеличи още повече през това лято, като отбеляза например, че в момента жилищни обекти на цени от 750 хил. долара се продават средно за 40 седмици.

В момента около 35-40% от жилищата обявени за продажба в САЩ се намират в лошо състояние, което със сигурност не ги прави много привлекателни, даже и купувачите да имат желание, казва още МакМилиан.