Ръстът на развиващите се пазари в последно време доведе до това, че отново започна активно обсъждане на теорията, че тези пазари могат да растат, независимо от рязкото забавяне на ръста на развитите страни, пише Интерфакс. На фона на растящия апетит към риск на инвеститорите от началото на март, развиващите се пазари получиха значителен импулс в сравнение с развитите.

Индексът FTSE emerging markets нарасна с 41.1% от началото на годината и с 60.8% от началото на март. За сравнение FTSE All World се повиши със 7.2% и 31.4% за същия период.

Сред развиващите се страни обикновено най-голям интерес предизвикват страните от БРИК (Бразилия, Индия, Русия, Китай). Според Джим О'Нийл, главен икономист на Goldman Sachs, независимо от рецесията в много страни, Китай и Индия през тази година ще отчетат съществен ръст, а в следващите пет години вътрешното търсене може да се повиши с 10%. Викрам Пандит, изпълнителен директор за Citigroup, след известно време Китай, Индия и Русия ще станат двигатели на световния икономически ръст.

Но не всичко е толкова просто, пише The Financial Times . Големите надежди на развиващите се страни се градят на потреблението в САЩ.

„Ако се разгледат развиващите се пазари, само Китай и Индия показва уверен ръст", заявява икономистът Найджъл Рендъл. Според него в Бразилия и Русия все още не може да се говори за реални признаци на възстановяване. Рендъл прогнозира, че ръстът на Китай ще достигне 6%, в Индия- 1.5%, а Бразилия и Русия ще отчетат спад от съответно -1% и -6.4%.

Практически Русия трябва да изпадне от четворката заради спада на БВП на страната. Освен това тя се отличава с твърде крехка банкова система, силна икономическа зависимост от петрола и природния газ и висок политически риск.

Мнението на Рендъл не е изолирано и част от икономистите вече говорят за БИК, а не БРИК.