Индексът следящ представянето на компаниите инвестиращи в недвижими имоти по света - GPR 250 е регистрирал ръст от 7.4% през изминалия месец, благодарение на нарастването с 21% на този, следящ представянето в Азия. Там пазарът е продължил да регистрира ръст, след повишението от 18% месец по-рано.

Представянето на глобалния индекс за пръв път от доста време насам изпреварва това на пазара на акции, като индексът следящ световните пазари - MSCI се е повишил с 5.7% през май.

От началото на годината глобалният индекс е регистрирал минимално понижение от 0.5%, като за последната една година до май, спадът му възлиза на 43.2%. От началото на годината индексът MSCI се е повишил с 5.2%.

В Европа повишението е значително по-скромно и възлиза на едва 0.3%, като кризата на "стария континент" продължава да действа с пълна сила. От началото на годината, индексът следящ представянето на посочените компании е без изменение. За последната една година спадът му възлиза на 43%.

Най-големи загуби са претърпели компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в Гърция, загубили 22.2% от стойността си. За последните шест месеца загубите им възлизат на значителните 71.9%, което е и най-големият отрицателен резултат.

Норвегия е втора по лошо представяне през изминалия месец, като загубите там възлизат на 8.3%.

Най-голям ръст през май е отбелязан в Италия, където доходността за инвеститорите е възлязла на 20.2%. За последната една година положителна доходност за инвеститорите в подобен род компании е регистрирана единствено в Турция и тя възлиза на 16.7%.