Инвестиционният обем в бизнес имоти в Европа се е понижил със 74% за първите 3 месеца от началото на тази година, достигайки 11.4 млрд. долара, сочат данни на Cushman & Wakefield.

В резултат на това, цените на този тип имоти са отчели спад със средно 18.5% за последните 12 месеца.

В началото на 2009 г. се запази тенденцията от последното тримесечие на 2008 г., когато чуждите инвеститори започнаха да се изтеглят от съответните пазари по-бързо в сравнение в местните играчи, като общият им пазарен дял за периода спадна до 29%, спрямо 43% за последните 3 месеца на миналата година.

Наемите на бизнес имотите на практика отчетоха спад във всички страни, вследствие задълбочаващата се рецесия. До края на месец март наемите на качествените имоти са се понижили със средно 4.1%, което е първото понижение на годишна база от 2003 г. насам.

Офис имотите остават под натиск и наемите са се понижили с 19.3% за периода, срещу спад от 12% при търговски площи и 9.5% при индустриалните имоти.

Развиващите се пазари са най-тежко засегнати, като в Източна Европа наемите за първите 3 месеца са се понижили с 52% на годишна база, в Централна Европа с 14.4%, във Великобритания с 15.2%, а в останалата част на Западна Европа с 6.2%

Освен Великобритания, най-засегнатият западен пазар за периода е Финландия. Следват Гърция, Ирландия, Норвегия и Испания.

Спадът е по-умерен в Западна Европа, където доходността от бизнес имоти се увеличава с 18 базисни пункта, забавяйки темпа от 30 пункта, отчетени за последните три месеца на 2008 г.