Lloyds Banking Group Plc, която е най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, ще изплати на правителството около 2.56 млрд. паунда (4.1 млрд. долара), след като продаде акции на инвеститори, съобщава Bloomberg.

Базираната в Лондон банка е получила оферти за 87% от акциите на стойност 4 млрд. паунда, които предлага на инвеститорите. Останалите акции ще бъдат предложени по емисионна цена от 38.43 пенса на за брой.

Lloyds, която е 43% собственост на държавата, ще използва набраните средства и още 300 млн. паунда, за да изкупи обратно привилегировани акции на стойност 4 млрд. паунда от правителството. Те ще бъдат изкупени на 101% от тяхната емисионна цена. Конвертирането на привилегированите акции ще позволи на банката да преустанови плащането на 12% лихва по тях на правителството, която се равнява на около 480 млн. паунда на година.

Lloyds също така води преговори за финализирането на детайлите по плана си за получаването на държавни гаранции за рискови активи на стойност 260 млрд.

С финализирането на програмата за застраховане на активите и евентуалното конвертиране на акции от клас „B", издадени от правителството, държавата може да остане с около 62-процентен дял в банката.

По-рано днес акциите на Lloyds се търгуваха на цена от 62.3 пенса за брой, което определя на банката пазарна стойност от 16.9 млрд. паунда.