Вследствие на регистрираните през миналата година загуби, словенската финансова група KD Group планира да закрие животозастрахователните си компании зад граница и по-специално в България и Румъния, съобщи електронното издание finance.si, позовавайки се на осведомени източници.

През 2008 г. KD отчете съвкупен премиен приход в размер на 70 млн. евро, формиран основно на пазарите в Словения, Словакия и Чехия. От тези пазари, компанията натрупа чиста загуба в размер на 2.8 млн. евро.

Загубата от операциите в Румъния и Украйна достигна 2.7 млн. евро, а в България - 1.5 млн. евро.

Бизнесът в Хърватия също приключи миналата година на загуба - 1.4 млн. евро. Въпреки лошите финансови резултати през миналата година, през първото тримесечие на 2009 г. KD отчете 2.3 на сто ръст на премийния си приход, посочва още изданието.

За Insurance.bg Стефан Стефанов, член на борда на директорите в българската компания, обяви, че е изненадан от информацията.

Само преди седмица на регионална среща на мениджърите, проведена в Словения, на която самият Стефанов е присъствал, е коментирано бъдещето на животозастрахователни дружества в групата. Водени са разговори за увеличаване на капитала и допълнителни инвестиции в българската компания, но не и за закриване. Стефанов добави, че за дружеството на KD в Румъния също не е ставало дума за прекратяване на дейност.

Припомняме, че в началото на април т.г. беше върнат лицензът на инвестиционния посредник от групата у нас - КД Секюритис. Като причина бяха изтъкнати променящите се пазарни условия и оптимизация в структурата на едноличния собственик на дружеството - словенската KD Group.

Тогава беше подчертано, че това е единственото дружество от групата у нас, което прекратява дейност, а животозастрахователното - КД Живот и инвестиционното - КД Инвестмънтс, продължават работата си.

Източник: Insurance.bg