Пазарът на земеделска земя във Великобритания вече показва знаци на възстановяване след 9-месечен непрекъснат спад в цените, сочат данни от доклад на анализатори, пише PropertyWire.

От началото на тази година са били сключени няколко сделки с обработваема земя с площ над 20 000 декара на цена от 1 500 паунда за декар, по данни от доклада Arable Land Market на Khight Frank.

Увеличаващото се внимание на политиците върху цените на хранителните продукти на световните пазари също дава надежда и сигурност на селскостопанските производители.

От друга страна, помощта за фермерите от фондовете на ЕС също се очаква да повиши производителността и доходността, което допълнително да стимулира производители да започнат да обработват по-големи парцели..

Според Клайв Хопкинс земеделската земя няма веднага да се върне до пиковите си стойности от почти 2 000 паунда за декар, но се очаква стабилизиране през до края на тази и през следващите 1 - 2 години.

Много от фермерите ще видят, че инвестицията в селскостопанското производство отново си заслужава и възможностите за печалба за напълно реални, казват още специалисти от Khight Frank.