Мениджърите на фирмите започнаха да търсят различни начини да спасят компаниите си. Трудният достъп до фирмени кредити ги принуди да финансират бизнеса си с лични потребителски и ипотечни заеми, твърдят от консултантска агенция.

Експертите обясняват трудния достъп до заемите с по-високия икономически риск. А колкото е по-висок поетият риск, толкова по-висока е и лихвата по кредита. Експертите не очакват тя да се понижи в близките месеци.

По-високите лихви и замръзналите доходи затруднява много хора да обслужват кредитите си. Единственият изход от тази ситуация, преди принудителното изпълнение, е преструктурирането на кредита.

Най-честата предлагана възможност е разсрочване на кредита за по-дълъг период, при което месечната вноска става по-ниска. Друг вариант е да се плаща само лихвата или главницата на кредита за определен период.

В момента се предлага и намаляване на вноската наполовина за година например, като неплатената част се разпределя през оставащия срок. Затова обаче има определени условия.

Надя Захариева, банков мениджър, обяснява: "Банките основно се интересуват от два показателя. От една страна - обезпечение по кредита, от друга страна - доход. Ако физическо лице или фирма кандидатстват за разсрочване на кредита би трябвало тяхното финансово състояние да е такова, че да могат да покриват месечната си вноска след реструктуриране."

Най-добрият избор е да избегнете кредита, ако наистина не ви е необходим.

Източник: БНТ