Продажбите на имоти в Китай са се повишили, което е признак за възстановяване на ръста на най-бързоразвиващата се водеща световна икономика.

За петте месеца до май продажбите на имоти са се повишили с 45.3% на годишна база до ниво от 1 трлн. юана (146 млрд. долара), сочат данни на националното статистическо бюро на страната.

Премиерът на страната обяви, че правителството ще построи 5.2 млн. нисконаемни жилища през следващите три години, които ще съдействат за намиране на подслон от 7.5 млн. души в градовете до 2011 година.

Много анализатори смятат, че за възстановяването на пазара на имоти в страната, въздействие са оказали и предприетите през изминалата година стимулиращи действия от страна на правителството.

Те бяха свързани с премахването на редица ограничения и намаляването на таксите след силния спад на сектора, засегнат от световната криза.

Непродадените жилища на строителите са се понижили значително, което означава, че на тях ще им се наложи отново да започнат да правят нови инвестиции, да купуват земи и да повишават разходите си.

Така ръстът в строителния сектор е възможно да стане мощен двигател на ръста на китайската икономика.

Инвестициите в сектора са се повишили с 6.8% за първите пет месеца на годината, което е ускорение от 4.9% за първите четири месеца.