Саудитска Арабия е най-предпочитаната страна от големите търговски вериги, сочат данни на CB Richard Ellis.

Според консултантската компания броят на новооткритите представителства на световни търговски вериги през последните няколко години там надминава този във всяка друга страна в света.

Арабското кралство е привлякло общо 37 нови големи международни търговски вериги само за последната 1 година, като 12 от тях са в луксозния сегмент, сочат още данните на CBRE.

"Ръстът на покупателната способност на населението в Саудитска Арабия през последните няколко години и известната страст на арабските богаташи към луксозните стоки правят този пазар толкова привлекателен за големи играчи в бизнеса," обяснява Марк Морис Джоунс, директор на търговския отдел на CBRE за района на Близкия Изток.

През последните 1-2 месеца секторът за търговия на дребно в страната започна да се приспособява към настоящите условия на пазара и това е сред основните причини за неговото развитие, допълва още Джоунс.

На второ място в класацията в региона се нарежда Кувейт - седалище на гиганта в сектора за търговия на дребно MH Alshya.

Строителството на нови търговски центрове в региона, предлагащи качествена търговска площ на атрактивна цена също спомага за бързото развитие на сектора, споделят експерти.