Цените на жилищните имоти в Нова Зеландия продължават да се стабилизират, става ясно от доклад за цените за месец май. Данните сочат, че понижението в цените започва да се забавя, пише PropertyWire.

За периода от 1 г. до края на месец май, жилищата са поевтинели с 8.1%, което е подобрение спрямо данните сочещи спад от 9.2% за 1 г. до края на предишния месец април.

В момента средната продажна цена на жилища в страната достига 371 555 долара, спрямо 372 981 долара за април, което е с 4.1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Активността на жилищния пазар през по-голямата част от миналата година бе на много ниски нива, което обаче започва да се променя през последните няколко месеца.

Цените на недвижимите имоти във всички главни градове в страната отчитат минимален ръст.

Настоящите данни надминават прогнозите на много от анализаторите, въпреки че все още мнозина са обезпокоени в дългосрочен план от рязкото покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити.

Фактът, че инвеститорите и купувачите започват бавно да се завръщат на пазара обаче е положителен знак за възстановяването на сектора, категорични са експерти.