За пръв път след Втората световна война на територията на Бъкингамския дворец - резиденцията на кралица Елизабет II - се появи зеленчукова градина, пише в. "Гардиан".

Градина, в която за кралската трапеза се отглеждат различни зеленчуци и плодове като ягоди, бе посята през пролетта на тази година. С първите отгледани там ягоди бяха угостени Елизабет II и нейните гости преди дни, когато британската кралица отпразнува официалния си рожден ден. В съобщение на пресслужбата на кралското семейство се посочва, че създаването на зеленчукова градина е било замислено доста преди подобна идея да реализира съпругата на американския президент Барак Обама Мишел на територията на Белия дом.

За разлика обаче от първата дама на САЩ, която създаде градината с цел да пропагандира здравословното хранене, Елизабет II се стреми преди всичко към запазване на редките видове растения, уточнява кралската пресслужба. И градината на Елизабет II, и тази на Мишел Обама са "екологически чисти", като за повишаване на добива и премахване на вредителите и в двете се използват натурални средства, пише "Гардиан".

В имотите на британското кралско семейство се отглеждат не само плодове и зеленчуци, но се развъждат и пчели и един рогат добитък. Но през последните десетилетия на територията на Бъкингамския дворец, разположен в центъра на Лондон, са се отглеждали само декоративни растения. Да разгледат кралската зеленчукова градина могат всички желаещи срещу 20 лири за екскурзия из градините на двореца, уточнява всекидневникът.

Източник:БГНЕС