„Основната идея на оздравителния план за „Кремиковци" е да се използват всички работещи производства - да се произвежда продукция, която да бъде продавана Георги Прохаски, представител на облигационерите на комбината. "При всички инвестиции, които са вложени в този завод, при толкова много хора, които са ангажирани от чисто икономическа гледна точка, е пълна безсмислица той да бъде ликвидиран и разпродаден на части", каза още той.

В основата на оздравителния план стои идеята всички задължения на предприятието да се капитализират, т.е. дълговете да се превърнат в собственост и кредиторите да станат собственици на комбината.

Държавата е основен партньор и кредитор на "Кремиковци", съответно без нейното съдействие няма как да се реализира оздравителния план. В тази връзка "ще се търси диалог с държавата във всичките й лица."

Диалог трябва да има най-вече заради споровете около държавната помощ, отпусната от държавата през 90-те години. За да бъде оздравено предприятието държавата трябва да оттегли иска си. Другият вариант е да се действа съвместно с Брюксел за изготвяне на нов оздравителен план, който да е в синхрон с европейските изисквания и разпоредби.

Зам.-министърът на икономиката Нина Радева обясни, че според мащабите на подготвения оздравителен план предприятието няма да се справи без помощта на държавата. Тя подчерта, че облигационерите не могат да разчитат на това, че държавата няма да предяви искове за държавните помощи и също така каза, че решението на ВАС, обявило за нищожна тази помощ, ще бъде обжалвано. Според Радева решението на въпроса трябва да се търси в рамките на европейското законодателство.

Прохаски контрира като обясни, че обжалването на решението на ВАС ще отнеме месеци, а заводът няма толкова време. Той отхвърли обвинението, отправено към облигационерите, че не са били гъвкави и обяви лошото законодателство за обявяване в несъстоятелност като съществен виновник за настоящото състояние на "Кремиковци".

Източник: БНТ

Още по темата:

Държавата изпусна Кремиковци

Несъбираемите дългове удариха рекорд- 5.8 млрд. лв.

Защо и у нас да не стане така?