Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Лион Панета казва, че бившият вицепрезидент Дик Чейни почти би искал да види ново нападение над САЩ, за да докаже, че е прав в критиките си спрямо президента Барак Обама за това, че се отказал от "суровите разпити" на заподозрени в терористични действия, информира Reuters.

"Мисля, че той надушва кръв по отношение на въпроса с националната сигурност," казва Панета в интервю за списание The New Yorker.

"Ако се вгледате зад този тип политика, изглежда почти, като че ли той желае тази страна отново да бъде нападната, за да докаже тезата си."

Чейни, който беше ключов застъпник в администрацията на Буш на спорните методи на разпит, включващи насилие, се превърна във водещ критик на Републиканската партия на забраната издадена от президента Обама за провеждането на този тип разпити и планът му да затвори щатския военен затвор в Гуантанамо, Куба.

В реч от 21 май Чейни заяви, че начинът, по който променя политиката водена по времето на Буш е "до крайна степен неразумен" и това ще навреди на сигурността на американските граждани.

Панета нарича действията на Чейни "опасна политика."

Директорът на ЦРУ също така е подкрепял създаването на независима комисия, която да разследва политиката по задържането на заподозрени в терористични действия, водена от администрацията на президента Буш. Идеята обаче умира през април, когато Обама решава, че такъв панел би могъл да бъде счетен като инструмент за политическо отмъщение.