Масажистките на плажа не остават без работа и това лято. Клиентите да искат касови бележки, за да не ги измамят, препоръчват от Комисията за защита на потребителите. Евтината нощувка само съблазнява туристите, но като отидат на място, им одират кожата с цените на храната. Това разказаха курортисти, почивали вече в морските ни курорти.

Леглото в доста прилична квартира ни струваше 10 лв. на ден, което е по-евтино от миналата година, разказа турист, който за 4 дни отишъл с четиричленното си семейство в Несебър. Когато видяхме цените на храната обаче, се уплашихме. Само за една баничка с айрян платихме 4 лв., а какво остава за храната за обяд и вечеря, разказаха потърпевшите.

За четирите дни престой в Несебър курортист платил над 400 лв., като семейството му се хранело в едни от най-евтините кръчми в района. Заведенията по морето тази година са празни, но цените - твърди, установи разходка по крайбрежните капанчета, които миналото лято се пукаха по шевовете. Сега място може да се намери във вечерния пик, но ако смятате, че ще пирувате на кризисни цени, в края на вечерта сметката ще ви приземи, защото кръчмарските трикове край нямат.

Афишираната евтиния на напитки и храни е реклама, твърдят препатили нашенски туристи. Според тях никой не казва, че ракийката за 1.60 всъщност е 50 грама. Че какво й е евтино на ракия 100 г за 3.20 лв. Така литър обикновена българска ракия излиза 32 лв., пресмятат престрашилите се, което на прост български език си означава надценка три пъти.

Към аперитива като се прибави и уж евтината рибена чорба, и тя за 2.20, или порция пържена трицона, ясно е, че една твърде скромна вечеря се окръгля на 10 лв.. Поглед в "кризисното" меню на капанчетата показва, че основно ястие под 10 лв. няма. Свинска пържола без гарнитура върви около 8 лв., с гарнитурата скача на 11. Простичко кюфте или кебапче не може да се намери под 1.20. Масово в заведенията предлагат ръчно омесени пърленки на солената цена от 2.20 парчето.

Ловки търговци примамват летовниците със сладолед, чиято цена започва от 2.60 лв. за обикновена фунийка.

Безалкохолно ли е, гола вода ли, цената е 1.50 лв. Бира, дори наливна, под 2 лв. няма никъде. Ако пък децата се претръшкат за сладолед, най-евтиният също върви по 2 лв. за две топчици сметанов сладолед. Ако в него поставят хартиено чадърче или шоколадова пуричка, това вече е мелба на цена 5.50. Замразено кисело мляко с боровинки или с мед и орехи върви по 4.50 лв..

Голяма бира за 89 ст. може да се пие освен в селска кръчма и в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. Промоцията е актуална в няколко луксозни заведения в центъра на комплекса и се радва на почитатели от всякакви националности. Миналото лято светлото пиво можеше да се открие с 10 ст. по-евтино, но въпреки инфлацията цената е атрактивна и за най-свидливите туристи.

„Разредена е с вода", категорични са българите в Слънчев бряг, но по думите на персонала на заведенията само нашенците се оплакват, а германците наблягат на количеството. Край брега на морето може да се хапне и пилешка супа за 1.40 лв. За ценители и авантюристично настроени чужденци се предлага шкембе чорба за 20 ст. отгоре. Яйца по панагюрски се продават за 2.60 лв., омлет с пълнеж по желание и гарнитура е на същата цена, а за порция свинско с картофи трябват още 20 ст. Ако клиентът предпочита свинското месо със зеле, трябва да си приготви скромната сума от 2.90 лв.

Тези цени са актуални за половината от ресторантите в комплекса. Останалите 50 процента от заведенията обаче могат да ви направят „солен" обяда дори и ако няма щипка сол в него. На места се предлагат сандвичи по 15 лв. и дюнери по 6 и 7 лв. Цените в заведенията на самата плажна ивица също са много високи и подхождат за Кан, а не за Слънчев бряг.

Източник: в. „Монитор"