Къде можете да пътувате и да се чувствате супер сигурни? От forbestraveler.com са подбрали десетте ултра безопасни места за пътувания, след като са анализирали огромни количества данни от Държавния департамент на САЩ, предупрежденията за престъпления срещу граждани на САЩ в чужбина, последното проучване на ООН за световните тенденции в престъпността и класацията на Mercer на най-безопасните градове в света.

Под внимание са взети и други фактори като природни бедствия, социални или политически вълнения, войни и тероризъм. Критериите обаче са прекалено разнообразни, за да се състави окончателна класация на 10-те най-безопасни страни. Що се отнася до пропуснатите страни скандинавските държави и някои много малко островни държави, те биха попаднали в класация на най-безопасните на 20 или 25 място. Ето ги и 10-те най-безопасни места за пътуване, според forbestraveler.com:

Сингапур

В Сингапур на практика няма природни бедствия, гражданите стриктно спазват законите, а властите агресивно се справят с каквито и да било терористичните атаки, което прави островния град-държава възможно най-безопасен. Най-лошото нещо, което може да ви се случи там, е да получите слънчев удар под лъчите на силното екваториално слънце или пък да опразните кредитната си карта в луксозните магазини по Орчард Роуд.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "Големите престъпления срещу туристи в Сингапур са рядкост."

Исландия

Тази северноатлантическа държава беше засегната по-сериозно от икономическата криза от която и да била друга държава. Това обаче не е превърнало тристата хиляди исландци в закоравели престъпници. Престъпността остава ниска, а егалитарното, високообразовано общество потушава социалните проблеми, които в противен случай биха породили престъпления или вълнения.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "Туристите трябва да знаят, че центърът на Рейкявик може да бъде особено неспокоен в ранните сутрешни часове през почивните дни.

Швейцария

Три от петте основни града (Берн, Женева и Цюрих) присъстват в последната класация на Mercer за най-безопасните градски части в света, така че Швейцария попада и в тази класация. Като се прибави световноизвестният неутралитет на алпийската нация и уважението към властта, най-лошото нещо, което може да ви сполети там е стомашно разстройство от преяждане с фондю.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "Пътниците могат да обърнат внимание на нощните влакове до съседни страни. Крадците, които крадат от пътниците докато спят, могат да влизат дори и в заключени спални купета."

Бутан

Най-щастливото място в Азия, според проведено наскоро проучване, е също така и едно от най-безопасните. Това, което не достига на хималайското кралство под формата на материални блага, се компенсира в доста по-голяма степен от силната будистка вяра, семейните ценности и икономиката, движена от Брутното национално щастие, (емоционалния еквивалент на брутния национален продукт), вместо натрупването на парични средства.

Някой каза ли Шангри-Ла?

Мавриций

Мавриции и Сейшелите са на едно ниво, когато стане въпрос за най-ниската престъпност в Африка. Мавриций обаче има предимството да е доста по на юг в Индийския океан и по този начин да е по-далеч от пиратството, което върлува във водите близо до Сейшелите. Според Интерпол престъпността в Мавриций е дори по-ниска дори от тази в страни като Япония.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "Всички туристи трябва да обърнат внимания на плажовете и слабо осветените или запустени райони".

Нова Зеландия

Кивитата предпочитат много повече да нараняват себе си (посредством ръгби или скачане с бънджи), отколкото да нападат други. В резултат на това Нова Зеландия има едно от най-ниските нива на насилствени престъпления в Западния свят. Островите са прекалено на юг, за да привличат тропични циклони и прекалено на север, за да привличат антакртически снежни бури. Последното земетресение с фатални последици е било през 1968 г.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "Най-често срещаното престъпление са кражбите или опитите за кражби от коли, каравани и хостели."

Кипър

Силната икономика, семейните ценности, страхотната образователна система и двете британски военни бази спомагат за това островът в Източно Средиземно море да бъде едно спокойно място до размирния Близък Изток.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: Избягвайте така наречените кабарета, които понякога „товарят" значително чуждестранните клиенти със сметката и заплашват тези, които отказват да платят.

Ирландия

Дали ирландците само говорят, без да правят нищо? Това изглежда е така, ако се съди по проведено наскоро проучване на Световната здравна организация, според което Ирландия е страната с най-малко насилие в Европа.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: "В Дъблин са регистрирани няколко дребни нападения от страна на малки, неорганизирани улични банди, които кръстосват улиците в ранните сутрешни часове след затварянето на пъбовете."

Дубай

Проактивният подход към сигурността, хилядите камери за наблюдение и правителството, обсебено от мисълта за икономическа и социална стабилност, балансират факта, че Дубай се намира в окото на политическия ураган в Близкия Изток. Колко безопасно е малкото емирство? Все повече богаташи от от целия регион, както и от Русия и Централна Азия, си купуват имоти в Дубай като застраховка срещу хаоса в собствените им държави.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: „Пътниците се съветва да вземат обикновени предпазни мерки срещу кражба, като да не оставят портфейла, чантата или кредитната си карта без надзор."

Островите ABC (Аруба, Бонер и Кюрасао)

Разположени прекалено на юг, за да бъдат застигнати от урагани, трите острова също се радват на ниска престъпност и многоезиково население от жители от цял свят.

Насоки от Държавния департамент на САЩ: Може да има кражби на коли, особено на такива под наем.