Европейската комисия е отменила забраната за строителство на пътища по Оперативна програма „Регионално развитие" и Оперативна програма „Транспорт". Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева, която днес по обяд провери как върви изграждането на 5-километров участък от автомагистрала „Люлин"..

1.5 млрд. евро са предвидени по двете програми за строителство на пътища у нас. От Национална агенция „Пътна инфраструктура" уточниха, че средствата се освобождават заради големия напредък, отчетен в работата на агенцията.

Забраната за ползването на европари за изграждането на пътища беше наложена в началото на 2008 година заради скандали и корупция в бившия Фонд „Републиканска пътна инфраструктура".

По време на инспекцията стана ясно, че първите пет километра от автомагистрала "Люлин" ще бъдат пуснати до края на юли. Те са от пътен възел "Люлин" при Околовръстното до Мало Бучино. Този участък ще бъде алтернатива на прохода Владая, чийто ремонт ще започне от 1 август.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева обаче е притеснена за парите по друга европрограма - САПАРД. Тя изрази съжаление от вчерашното решение на съда да отложи делото за злоупотреби с пари по САПАРД заради кандидат-депутатски имунитет.

"Не смятам Народното събрание да се превръща в убежище на хора, които имат повдигнато обвинение и в дела, които са с обществена значимост", каза Плугчиева

Според вицепремиера такива пропуски в българското законодателство и съдебна система трябва да бъдат коригирани, защото те се отразяват на авторитета на страната ни.

Това са неща, които се виждат от Европейската комисия и подриват усилията, които предприема българското правителство в борбата срещу престъпността.

Източник: БНТ