Лидерите на ЕС ще подкрепят създаването на трансгранична система за наблюдение на банките, целяща да подготви по-добре съюза да се справи с нови кредитни кризи, се казва в проектодокумент, цитиран от Ройтерс.

Споразумението е било постигнато след продължили до късно снощи разговори в рамките на срещата на върха, по време на които са били успокоени опасенията на Великобритания, че новите паневропейски органи може да нарушат властта на националните й регулатори, ръководещи огромния сектор на финансовите услуги.

"Европейският съвет взе редица решения... с цел да защити европейската финансова система от бъдещи рискове и да гарантира, че грешките от миналото никога няма да се повторят", се казва в проектодокумента, цитиран от Ройтерс.

Предложенията за контролен орган във финансовата област включват създаването на три паневропейски регулаторни органи догодина, за да се гарантира, че страните ще въведат нови правила за наблюдение и нов Европейски борд за рисковете в системата, който ще наблюдава рисковете пред стабилността.

Във връзка с опасенията на Великобритания в проектодокумента изрично се посочва, че всяко решение, взето от новите органи, не трябва по никакъв начин да засяга отговорностите във фискалната област на държавите членки", например като налага приемането на скъпо струващи планове за спасяване на банките.

Източник: БГНЕС