Заради негативните последици от рецесията наемателите на офис помещения в някои райони на Великобритания се чувстват изключително облагодетелствани. Според данните на Jones Lang LaSalle някои собственици са понижили наемите до нива от преди 10 г.

В проучването на консултантската компания са включени 100 офис пазара разположение по цялата територия на Острова, като според данните, най-големи възможности и подходящи условия за наемателите предлагат градовете Бирмингам, Манчестър и Ливърпул.

Според анализатори от JLL този негативен тренд се очаква да продължи и поне до края на тази година, пише PropertyEU.

Причините за това са, че компаниите изпитват финансови трудности заради кризата и правят всичко да преодолеят трудните времена, като естествено това преди всичко е свързано с максимално свиване на разходите. В следствие на това повечето компании предпочитат да наемат офиси в периферни райони като намалят максимално площта на помешението.

Всичко това води до спад в търсенето на офиси в централните локации и във всички главни градове в страната, като най-осезаемо то е в столицата Лондон.

Според данните пред първото тримесечие на тази година общия обем наети офис помещения се е понижил с 66%, спрямо средните нива за този период на годината. Драстичното понижение в търсенето на офиси води до истинска борба между собствениците за привличане на повече наематели като всеки се опитва да предложи максимално нисък наем.

Въпреки всичко това, голяма част от помещенията в офис сградите в централните райони на Лондон и други големи градове в страната остават празни, споделят още анализатори от JLL.