Докато администрацията на американския президент Барак Обама се бори с бонусите на топ мениджърите на финансови компании, водещи банки в страната са принудени да им повишават заплатите, за да спрат „изтичането на мозъци". Както пише The Financial Times, банки като Merrill Lynch, UBS, Citigroup увеличават заплатите на ръководителите на инвестиционните си подразделения, за да спрат отлива на служители. Източници на вестника съобщават, че да се задържат най-добрите ръководители в проблемните банки става все по-трудно.

Да оставим настрана финансовата криза и световната рецесия, заплатите на водещи банкери днес са близки до предкризисния период. Но това едва ли учудва някого. Банкерите, които бяха привикнали да получават не малко пари, изпълнявайки задълженията си в една далеч по-стабилна среда, едва ли ще са склонни да се задържат на работа по време на криза за по-малко пари и повече работа.

От Merrill Lynch, UBS, Citigroup са принудени под натиска на властите да свият заплатите и служителите. В подобна атмосфера най-добрите си тръгват, просто защото други банки са готови да ги привлекат с по-изгодните си условия. От края на 2008 г. до май 2009 г. банките, които се придържат към експанзионистична стратегия за развитие (Barclays Capital, Credit Suisse, Deutsche Bank) привлякоха на работа няколкостотин ръководители от висшите звена, напуснали онези финансови компании, които пострадаха от кризата, като Merrill Lynch и UBS.

„Бих казал дори, че Merrill Lynch и UBS загубиха поне 25% от най-добрите си служители", отбеляза ръководителят на лондонската агенция за „ловци на глави" Hanover Search Патрик Филд.

Водещи банки, които и без това пострадаха сериозно от кризата, са длъжни да предприемат мерки, за да задържат онези служители, които все още не са напуснали потъващия кораб. Какво друго могат да направят, освен да помислят за вдигане на заплатите?

Именно за да преустановят бягството на служители от висшия ешалон от Merrill Lynch, UBS и редица други банки увеличиха през последните 4-5 седмици базовите доходи на топ мениджърите. От Citigroup обмислят възможността да последват примера.

Заплатата на изпълнителните директори, която преди няколко месеца назад бе средно 250 хил. долара, скочи през юни до 400 хил. долара. Проблемните банки обещават още на своите служители онези бонуси, с които и по-успешните финансови компании се опитват да примамят топ мениджърите.

Подобен ръст на доходите и бонусите на банкерите могат да обезпокоят регулаторните органи, защото те противоречат на усилията им да задължат финансовите компании да обвържат доходите на висшия мениджмънт с дългосрочните показатели за ефективност от тяхната работа, пише FT.

Наблюдаваната ситуация всъщност бе очаквана. Още през зимата експерти говореха, че свиването на премиите на топ мениджърите ще доведе до това, че те ще намерят отражение в тяхната заплата. Едва ли някой от ръководствата би се съгласил на по-малко пари! Очакванията се сбъднаха! Топ мениджърите така или иначе ще получат своето!