Обвиняван за мекия си подход по търговските въпроси с Китай, администрацията на американския президент Барак Обама подаде първото си оплакване от азиатския гигант пред Световната търговска организация (СТО), съобщи АФП.

САЩ подадоха съвместно оплакване пред глобалният наблюдател за търговията заедно с Европейския съюз. КНР е обвинена, че ограничава износа на суровини, например цинк, с цел да се даде нечестно преимущество на китайските производители. Китай е един от най-големите световни производители на суровини. ""Надявам се всички наши партньори да разберат, че сме сериозни за това", заяви представителят на Обама за търговията Рон Кирк, докато обявяваше предприетите спрямо Китай действия заедно с европейският комисар по търговията Катрин Ештън.

"Всички повтаряхме, че не искаме да се стига до анти-протекционизъм, но трябва да придадем реален смисъл на това", каза той във Вашингтон. При повдигането на случая, САЩ заявиха, че чрез нечестно ограничаване на износа на суровини, Китай вреди на американските производители на стомана, алуминий и химикали, както и на други индустрии, които отчаяно се нуждаят от суровините. "Най-притеснително е, че това изглежда като съзнателна политика за създаване на нечестни преимущества за китайските производители, като суровините стават по-евтини за китайските компании и производството на стоки им излиза по-евтино", подчерта американският търговски представител.

Китай твърди, че ограниченията са насочени към опазването на околната среда. Първото китайско оплакване срещу администрацията на Обама беше подадено през април и засягаше вноса на китайско пилешко. Според процедурите на СТО, страните ще имат до 60 дни за консултации по решаването на спора. След това САЩ ще могат да поискат създаването на комисия за решаването на спора.

Източник: БГНЕС