Не сме толкова богати, че да си купуваме евтини неща, са казали англичаните. В момент на криза обаче, може би дори те биха внесли известна корекция във фразата, която да звучи така - „Не сме толкова богати, та да си хвърляме парите на вятъра".

Няма да обсъждаме смисъла и нуждата ни от застраховка, което сме правили вече не веднъж. Някои застраховки са задължителни (като гражданска отговорност, автокаско при автомобил на лизинг, имуществена при ипотека и т.н.), други са по желание с цел намаляване на загубите при настъпване на застрахователно събитие.

Противно на вътрешното ни усещане, че най-евтиното не винаги е най-доброто, често това не важи при застраховането.

Най-евтините застраховки на пазара, понякога могат да бъдат най-добрата сделка. В случаите разбира се, когато покриват вашите нужди.

Застрахователният пазар е много динамичен, а процентите постоянно се променят. Тези промени, ви дават възможност да защитите активите и собствеността си в най-голяма степен, съобразно личните ви нужди.

Дори ако вече имате застраховка, не е зле да поглеждате и към други застрахователни дружества, за да видите дали те не предлагат по-добри сделки. Не забравяйте, че цените се променят често и най-добрата сделка днес може да не е била на пазара последния път когато сте се застраховали.

Има някои важни неща, които трябва да съблюдавате, когато търсите застраховките с най-ниски цени.

Първо, важно е да си зададете някои въпроси, като какви са нуждите ви от покритие на риск и на каква стойност. Когато си отговорите на тези въпроси ще сте наясно, каква е стойността на активите, която бихте искали да застраховате.

Помнете, че вашият имот е ценен, дори ако е ипотекиран в полза на банката. Бижута, превозни средства, както и други лични вещи също си заслужава да бъдат застраховани.

В случай, че оценявате собствеността на имуществото си на 5 000 лева, то е безсмислено да плащате премия на застрахователната стойност от примерно 10 000 лева, особено ако срещате ликвидни проблеми в настоящата криза.

След като сте определили каква е застрахователната стойност, която искате да „предпазите" и от какъв риск, започвате да сравнявате офертите на различните застрахователи, като се насочвате към тези с най-ниска цена, покриващи вашите изисквания.

Също така е важно да сравните не само цените, но и политиката на покритие на различните застрахователи, за да сте сигурни, че получавате най-добра оферта.

Търсенето на най-добрата сделка не е много трудно, но изисква да отделите достатъчно време и ресурси, за да проучите пазара. Често не винаги това, което ви дойде първо на ум е най-доброто решение. На това разчитат до голяма степен и застрахователите, които правят своите реклами, наблягайки на това, което се търси най-много и често залагат „препъни камъчета" в своите договори.

Много често върху решението кой застраховател да изберат, хората залагат на лични предпочитания или на това, което чуват от приятели и познати.

По отношение на гражданска отговорност, която е задължителна за превозните средства у нас, можете да чуете „Не избирай този застраховател, избери онзи". Като основание дори може да се посочи, че „Това дружество, чувал съм, не покрива застрахователни събития".

Тук секторът обаче е изключително стриктно регулиран и наблюдаван изкъсо от Комисията по финансов надзор. Задължителните застраховки са изключително добре регулирани, както по отношение на определяне ясно и точно на критериите за настъпване на застрахователното събитие, така и по отношение на изплащаните суми.

Фактът, че е един застраховател е одобрен от комисията и е на пазара от вече няколко години, със значителен пазарен дял, е до голяма степен гаранция за надеждността му. До момента няма голям фалирал застрахователи у нас, така че защо да не се възползвате от най-ниската предлагана цена на пазара за застраховка, която е задължителна и регулирана?