Активите на банковия сектор в Централна и Източна Европа нараснаха с 25% през 2008г. до ниво от 1.772 млрд. евро. Очаква се спад през тази година, сочи анализ на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и Райфайзен Центробанк АГ.

Банковият сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбеляза по-умерени темпове на растеж през 2008г., тъй като световната икономическа криза засегна участниците на пазара под формата на нарастващи необслужвани кредити и ограничена ликвидност, отбелязва последното издание на годишното Изследване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, подготвено от анализаторите на двете банки.

Изследването на банковия сектор представлява задълбочен анализ на 15 банкови пазара в региона и прави преглед на водещите банкови групи в ЦИЕ. За целите на по-доброто сравнение между отделните страни, изследването разделя региона на подрегиони - Централна Европа, Югоизточна Европа и страните от ОНД.

Положителното е, че активите продължават да нарастват, въпреки световната финансова криза.

През 2008г. банковите активи в Централна и Източна Европа отбелязаха ръст от близо 25% (преизчислени в евро), спрямо 31% ръст отбелязан през 2007г.

В края на 2008г. общите банкови активи възлязоха на 1.772 милиарда евро, като се увеличиха с 353 милиарда евро, в сравнение със същия период на 2007г.

На регионално равнище, в края на 2008г. банковите активи в страните от ОНД бяха с 25% или 163 милиарда евро повече от тези в Централна Европа.

Все пак, в резултат на световната икономическа и финансова криза, през 2009г. активите преизчислени в евро се очаква да отбележат по-голям спад в страните от ОНД, в сравнение със страните от Централна Европа.

Банковият сектор в Централна и Източна Европа, като цяло, се очаква да отбележи спад на активите през 2009г., след като динамиката на растежа се забави значително още през четвъртото тримесечие на 2008г. "Очакваме активите на сектора да спаднат през 2009г., но нашият модел за прогнози показва, че през 2010г. те отново ще отбележат ръст със средно около 10%", коментира Валтер Демел, старши анализатор на РЦБ и съавтор на изследването.

Въпреки икономическия спад в целия регион, през 2008г. мнозинството от страните успяха да отбележат ръст при финансовото посредничество, измерено като процент на банковите активи спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

През миналата година нивото на финансово посредничество в Централна Европа възлезе на 100%, в сравнение с 80% в страните от Югоизточна Европа и 70% в страните от ОНД. В Еврозоната през 2008г. финансовото посредничество надхвърли 260%. Словения е страната с най-високо финансово проникване в Централна и Източна Европа, докато нивата в някои страни от ЦИЕ като Хърватска, България и Сърбия спаднаха през 2008г.