Над половината от домакинствата в страните от ЕС живеят в къщи, сочат данни на Евростат. Живеещите в апартаменти са едва 46% от населението. България не е включена в статистиката.

Първенството по домакинства, обитаващи апартаменти, се заема от Латвия (72%), следвана от Естония (69%), Испания (66%) и Германия (62%).

Най-голям е процентът на живеещите в къщи в Словения (65%), следвана от Унгария (57%) и Румъния (56%).

Близо две трети от домакинствата в ЕС са собственици на своите жилища, като тук за страната ни отново няма статистика. Като вземем предвид, че северната ни съседка държи първенството по този показател с 96% обаче, то определено и ние сме някъде в челото. В Латвия и Словакия този процент също е изключително висок при ниво от 89%.

Най-нисък е процентът на живеещите в собствено жилище в Дания - едва 42%, следвана от Германия с 46%.

Под наем живеят 21% от домакинствата в Европа, 8% плащат намален наем, а 7% са в безплатни жилища. Най-голям е процентът на живеещите в безплатни жилища в Полша - 38%.

Природният газ е допринесъл за 40% от енергийното потребление на страните от ЕС, според данните на Евростат, 24% са от електричество и 15% от петролни продукти.

България е с едно от най-ниските потребления на енергия от природен газ - едва 1.6%. Електрическата енергия в страната ни заема 38.9% от общото потребление.

Ние сме с най-ниско ниво на потребителски оплаквания в Европейския съюз. Процентът на населението на и над 15 години, които са подавали оплаквания е едва 4%, като 62% от тях са доволни от реакцията по проблема.

Българите и португалците правят най-малко трансгранични покупки. Едва 9% са правили поне една такава. За сравнение в Люксемург този процент е 68%.