Бащата на шоковата терапия Лешек Балцерович е в нашата страна. Целта на визитата му е представянето на книгата за живота и постиженията му, написана от водещия полски журналист Витолд Гадомски.

Балцерович е една от знаковите за съвременна Европа личности - през 1989-1991 той е вицепремиер и министър на финансите в Полша. През този период планира и въвежда ефективни пазарни реформи. За поляците е символ на модерния капитализъм.

Според него финансовата кризата не е нито циклична криза, тъй като е по-сериозна от всички спадове след Втората световна война, нито е криза на капитализма, защото основните характеристики на капитализма - частната собственост и свободният пазар, не са под въпрос.

По думите му обаче дъното на финансовата криза е вече достигнато или ще бъде достигнато скоро. Темповете на възстановяване до голяма степен ще зависят от икономическите мерки. Нито България, нито Полша могат да си позволят да увеличат публичните разходи, както Съединените щати, обясни той.

Балцерович смята, че ключът за възстановяване от кризата е да се засили бюджетната дисциплина и посредством реформи да се направят икономиките по-гъвкави и конкурентноспособни.

Риск от протекционизъм има, затова трябва да бъдем бдителни и да координираме действията си, защото протекционизмът е много лош за самото общество. При протекционизма държавата се опитва да защити собствения си народ за сметка на чуждите, а накрая всички губят.

Икономистът посъветва решенията, които могат да бъдат взети на по-ниско ниво - местно, регионално, национално, да се запазят там. Само тези въпроси, чието решение може да бъде постигнато по-добре на европейско ниво, трябва да се вземат в ЕС. Без икономическа свобода хората биха воювали. Икономиката е абсолютната основа и на просперитета, и на социалната интеграция, обобщи Балцерович.

Източник: БНТ