В края на май общата сума на активите на банковата система възлиза на 69.2 млрд. лв., като е отбелязано слабо месечно намаление с 0.4%. През май 2009 г. е отчетен лек спад в паричните средства, дълговите инструменти, в кредитите и авансите и в привлечените средства.

Групата на петте най-големи кредитни институции (УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Юробанк И Еф Джи) в края на май формира 57.2% от активите на банковия сектор, съобщиха от БНБ.

Към 31 май 2009 г. банковата система реализира печалба в размер на 402 млн. лв., което представлява повишение със 73 млн. лв. спрямо април. В същото време разходите за обезценка на кредити и вземания нарастват с по-висок темп и достигат 330.4 млн. лв. за периода.

За петте месеца на 2008 г. обезценките са били 110.2 млн. лв., като достигат 330 млн. за цялата 2008 г.

Брутните кредити и аванси са 57.9 млрд. лв. Месечната динамика на позицията е повлияна от намалението на корпоративните кредити и вземанията от кредитни институции и същевременното увеличение при останалите компоненти - главно при некредитните институции. Експозициите на дребно нарастват с 0.3% в резултат от увеличението както на жилищните ипотечни кредити, така и на потребителските заеми. Общата сума на предоставените кредити на предприятия и на граждани и домакинства е 49.8 млрд. лв. или с 16% повече спрямо май 2008 г.

В рамките на една година привлечените средства нарастват с 9.6% до 59.8 млрд. лв. Депозитите от граждани и домакинства продължават да имат най-голям дял в структурата на привлечените средства - 38.1% в края на май.

Спрямо април балансовият капитал е увеличен с 2.1%, а за една година - с 30.6%. Отчетените изпреварващи темпове на растеж спрямо тези на активите и кредитите способстват за засилването на капиталовата позиция на банковата система. През месеца две кредитни институции повишават внесения капитал и премийния резерв. Балансовият капитал на системата нараства и за сметка на печалбата от текущата година и на преоценъчните резерви на банките.

Коефициентът на ликвидните активи в края на май е 20.6% и гарантира добро покритие на привлечените средства в системата.