Демоверсията на паспорт с биометрични данни бе представена днес в Института за специална техника на МВР. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков посочи пред журналисти, че благодарение на развитието на технологиите българският паспорт ще бъде много по-защитен от паспортите в много други европейски страни.

Той добави, че всички данни при издаването на паспорта ще се снемат на място, като това включва и снимката. Процедурата за снемането на данните ще бъде между три и пет минути, а цените на документите ще бъдат между 40 и 50 лв., каза още министър Миков.

Той посочи, че засега е предвидено издаването на паспортите да започне от началото на следващата година. Те ще се издават в 30 областни дирекции в страната, а всички районни управления на МВР ще бъдат оборудвани със система за биометрия, каза министърът. По думите му, срокът за издаване на документите ще остане същият като досега.

Михаил Миков добави, че в разрешенията за временно пребиваване на чужденци също ще има биометрия, като те ще бъдат тип "лични карти". Електронен носител ще има само в паспортите, които са със срок над една година, стана ясно още днес.

Личните карти и шофьорските книжки също ще съдържат биометрични данни, но ще са без електронен носител. Министър Миков посочи, че децентрализираната система за издаване на документите ще спомогне за запазването на много работни места в МВР, както и ще бъде в удобство на гражданите.

За фирма-изпълнител на проекта бе одобрена "Сименс" ЕООД, с оферта, надхвърляща 116 млн. евро. Договорът между МВР и "Сименс" беше подписан на 13 април 2009 г.

Подмяната на сегашните документи не е задължителна, тя може да бъде направена след изтичането на срока на валидност на стария документ.

Източник: БНР