Българските плодове и зеленчуци били уникални

Каква е тайната на вкуса и качеството на българските плодове и зеленчуци? Учени ще се опитат да намерят отговора на този въпрос. За целта те ще използват модерен научен център, който бе открит в Биологическия факултет на Софийския университет.
Сред плодовете с уникален вкус са българските ягоди, отгледани в Берковица или в Кричим.
"Защото въздухът е хубав, чист в Балкана горе. Не е на полето замърсен и винаги стават по-хубави ягодите и по-сладки. Който опита, си взима два, три килограма. Всеки си купува", хвали се продавачка.
Така възниква въпросът кое прави даден плод или зеленчук по-вкусен - сортът или условията, в които се отглежда.
"И чуждите сортове се проявяват тук по-добре - и лози, и домати. Холандските домати, които навън не можеш да ги ядеш, като дойдат в България, стават с друг вкус и качество", казва акад. Атанас Атанасов.
Затова екип от български учени, воден от академик Атанасов, си е поставил за цел да открие тайната на уникалния вкус на българските плодове и зеленчуци.
"Кои са съставките, кои са факторите на околната среда - почва, слънце, температура, светлина, да ги отглеждаме и при хидропонни, изкуствени условия и в такова количество, което на нас ни трябва" - допълва акад. Атанасов.
Това ще стане в лабораторията на новооткрития Геномен център, в който има оборудване за 4 млн. лв. В него учените ще търсят отговор на въпроса кои гени от даден растителен вид се проявяват и кои не.
Крайната цел е да се направи генетична банка, така че като отидем на пазара да сме сигурни, че сме си купили плодове и зеленчуци с неповторим български вкус.
Източник: bТВ