Започва строителството на голям буферен паркинг за 1500 автомобила и изграждането на метростанцията на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Кметът на София Бойко Борисов ще присъства утре на церемония по полагане на първа копка на паркинга и на метростанцията, която ще бъде разположена напречно на бул. "Цариградско шосе" до Международния изложбен център. Тя ще има централен входен вестибюл, разположен под пътното платно на булеварда, и входове до Експо центъра и от южната страна на булеварда срещу него.

Предлага се схема на таксуване в паркинга, при която автомобилите, които влизат по бул. "Цариградско шосе" да паркират преференциално, а документа за паркиране да важи за двупосочно пътуване с метрото. По такъв начин пътуващите с тези автомобили няма да утежняват трафика и да паркират в централната част на града на по-високи цени, а ще могат да паркират евтино и чрез бързото и удобно пътуване ще стигат до центъра на града.

Срокът за изграждане на участъка на метрото от ж.к. "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе" и буферния паркинг до метростанцията на булеварда е 39 месеца. Постигнатата тръжна цена на участъка заедно с паркинга е 94 млн. евро.

Основни изпълнители на обекта са фирмите "Трейс" и "Стройинжект" с подизпълнители по отделни специфични части на проекта. Финансирането е смесено, като 50 процента от средствата за участъка са осигурени с договор за заем между Столична община и Европейската инвестиционна банка.

Инвеститор на обекта е Столична община - "Метрополитен" ЕАД. Участъкът от разширението на метрото "ж.к. "Младост" 1 - ж..к "Младост" 3 - бул. "Цариградско шосе" представлява първия етап от разширението на метрото "ж.к. "Младост" - ж.к. "Дружба" - Нов летищен терминал" на Линия 1". Той включва подземно трасе с дължина 2.5 км., две метростанции и голям буферен паркинг пред Експо центъра, разположен до метростанцията под бул. "Цариградско шосе".