Volksbank, Banca Transilvania, Alpha Bank и Bancpost са с най-голям скок напред в класацията за 2008 г. сред трезорите в Румъния, пише местното финансово издание Business Standard.

По информация на Националната банка на Румъния, Volksbank е станала третата най-голяма банка в северната ни съседка с активи на стойност 5.8 млрд. евро. През 2007 тя беше осма.

От седма на пета позиция пък се изкачва Alpha Bank.

Генералният мениджър на Banca Transilvania Робърт Рекерс заяви „През 2008 изпаднахме по-надолу в класацията, заради това, че намалихме кредитирането в третото тримесечие. Разбрах, че за първото тримесечие на 2009 г. Banca Transilvania е на пето място по активи. Нашият приоритет е да имаме добри резултати за 2009 г., а не на кое място сме в класацията."

Най-големи увеличения на активите са регистрирали малките банки, които са навлезли на пазара наскоро. Така Millennium Bank приключва 2008 с активи на стойност 326 млн. евро, което е годишен ръст от 279 %.

Номер едно по отношение на активи в Румъния е Banca Comerciala Romana. През изминалата година обаче, нейният пазарен дял намалява от 24% на 20.3%. През 2007 активите на банката, контролирана от австрийската Erste Group, се покачиха със 7% до 17.4 млрд евро.