Днес във вестниците се появиха публикации, в които се твърди, че 500 млн. лв. потъват в Белене само за почистването й, а не за строителство. Досега са похарчени 800 млн. лв, твърдят Симеон Дянков и Росен Плевнелиев .

Тази сутрин Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, коментира, че „това са просто измислици, тъй като разходите по разрушаването с пъти по-малко от това". Посочените суми напълно не кореспондират на реалността, заяви министърът.

Относно проекта "Набуко", договорът за който предстои да бъде подписан днес, Димитров обясни, че сумата за българския участник е около 400 млн. евро. Според него, проектът е изгоден и лесно би получил финансиране от банките.

„Това е търговски проект, така че България няма да участва с държавно финансиране, ще се търси финансиране за компанията. Затова и съвместната декларация, която се подписва, се иска политическа подкрепа, но няма никакви искания за финансиране на проекта", каза той.

Предвидено е стъпково развитие на проекта „Набуко", обясни министърът. Първоначално ще се стартира с до 8 млрд. куб. м газ. Той ще работи, образно казано, под собствено налягане.

След това със строителството на компресорни станции и постепенно ще бъде вдигнато до 31 млрд. куб. м. Някъде към 2018 - 2020 година ще бъде финализирането на проекта. До тогава се предполага, че има и благоприятна политическа среда за страните, от които трябва да се осигурява газ.

Относно отстраняването на Иван Марков и Гочо Христов , двамата директори на Мини „Марица Изток" заради измами и злоупотреби, Димитров отговори, че това е работа на холдинга. Той е поискал още в края на миналата година инспекторатът към МС да започне проверка и всички резултати са изпратени в НАП и в Агенцията по финансов надзор.

Той отбеляза, че „Мини Марица изток за 2005 год. има рекорден добив на въглища - 25 млн.тона, а за 2009 се очакват 25 млн.тона., така че според министъра, мините са погледнато макроикономически вървят с бързи темпове напред, а дали има нарушения компетентните органи ще кажат, заключи той.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕСФото

Още по темата: