Руските милионери се завръщат на щатския имотен пазар, примамени от продажбите на ипотекирани жилища и поскъпването на рублата спрямо долара, информира Bloomberg, цитирайки адвоката Едуард Мърмълстайн.

"Много хора в момента гледат на имотите в САЩ като на изгодна сделка," според Мърмълстайн, който е оформил около 300 сделки с недвижими имоти за купувачи от бившия Съветски съюз от 2007 г. насам.

През последните три месеца Мърмълстайн е финализирал продажбата на две жилища и е направил 20 оферти за жилищни и търговски имоти в Ню Йорк и Маями от името на клиенти от Русия и Централна Азия. За сравнение през януари не е имало сключени сделки и оферти.

През второто тримесечие цените на апартаментите в Манхатън падат за първи път от 2002 г., след като фалитът на Lehman Brothers Holdings Inc. и Bear Stearns Cos. се отрази и на собствениците на жилища на най-скъпия градски пазар. Рублата е поскъпнала с около 13% спрямо долара, след като достигна дъно за тази година на 17 февруари и с 4% спрямо английската лира, срещу която падна до минимум на 6 февруари.

Продавачите на жилища в САЩ намаляват цените с между 30 и 40% от техните върхове през 2007 г., според Мърмълстайн.

По-голяма част от 15-ината клиенти, на които той помага да си намерят имоти в САЩ са нови.

Броят на сключените сделки за апартаменти в Манхатън с цена от над 10 млн. долара е паднал с 82% в последната година, в следствие на което средната цена вече е с 29% по-ниска в сравнение с второто тримесечие на 2008 г., според Brown Harris Stevens Co. Цената на около 32% от жилищата, обявени за продажба през второто тримесечие, е била намалена, според уебсайта StreetEasy.com.

Миналия месец Мърмълстайн е сключил сделки за 1 млн. долара и 3.8 млн. долара в Ню Йорк и има оферти за търговски имоти за между 25 млн. долара и 50 млн. долара в Ню Йорк и в Ню Джърси. Той обаче отказва да назове имената на клиентите си.

Засиленият руски интерес към имоти в САЩ отразява това, което се случва в други страни. В Лондон цените на луксозните жилища нараснаха за първи път през юни от от повече от година, след като руски и италиански купувачи се възползваха от слабостта на английския паунд, според Knight Frank LLP.

Много руснаци, които обмислят закупуването на имоти, са повлияни от знаменитости и финансисти, включително от собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович и милиардера, развиващ дейност в сферата на телекомуникациите, Михаил Фридман, смята Мърмълстайн.

Не всички обаче са готови на подобна стъпка. Металният и банков магнат Михаил Прохоров, който беше обявен от сп. Forbes за най-богатия руснак с 9.5 млрд. долара, не е заинтересован.

"Защо ми е къща, която се намира в държава с часова разлика осем часа?" казва Прохоров в интервю в Москва. "Аз прекарвам 90% от времето си тук и няма смисъл да имам жилище толкова далеч ."