Периодът е тежък за финансовия сектор в глобален план. В Гърция нещата са относително добре, защото капиталовата адекватност на гръцките банки е една от най-високите в Европа, каза в интервю за Profit TV Димитрис Апистулас, Директор "Регионални брокерски услуги" в Eurobank EFG Securities.

Разбира се рентабилността на банките беше засегната сериозно, но дори и при много лошите условия през миналата година гръцките банки успяха да отчетат печалби, което е от голяма важност. Това вероятно се дължи на факта, че гръцката банкова система е доста по-опростена от тази на развитите европейски държави, коментира Апистулас.

Банките нямат токсични активи, капиталовата им адекватност е висока и единственият удар дойде от икономическите условия, а именно пониженото търсене на заеми и по-ниските маржове на печалба поради условията на финансовите и паричните пазари. В този смисъл, Апистулас смята, че най-трудното за гръцките банки отмина и изглежда, че в сравнение с останалите банки те излизат от кризата в относително много по-добра форма в сравнение с останалите.

По отношение на политиката на гръцките банки спрямо техните подразделения в региона Апистулас счита, че подкрепата за тях по начин, който намират за подходящ, никога не е била под въпрос. Всички смятат, че България, заедно с другите страни в региона е с голям потенциал за растеж. Тези пазари са от стратегическо значение и тъй като стратегиите са с по-голяма продължителност от една или две години, ангажиментите за подкрепа остават.

Вероятно вече видяхме дъното през март, но все още има сериозни проблеми. В момента вече не ни грози рискът от глобален срив на пазарите. Все още обаче сме изправени пред много сериозна рецесия и предстоят много проблеми, които ще ограничат потенциала за растеж в годините на възстановяване, каза Теодор Дегирменцоглу, старши анализатор в Eurobank EFG Securities.

Пазарите обаче са в по-добра позиция, отколкото бяха преди шест месеца, и инвеститорите трябва да бъдат търпеливи и да удължат хоризонта си. Всичко ще зависи от възстановяването на икономиките. Първо би трябвало да видим възстановяване в САЩ. Наблюдава се ръст и на някои от големите развиващи се пазари като Китай, по-късно това се очаква да се случи и на бразилския пазар, допълни Дегирменцоглу.