Отдалечихме се от ръба на пропастта и изгасихме пожара в дома си. След като направихме това обаче, стана ясно, че трябва да внесем поправки, тъй като покривът тече, парният котел е счупен и сме закъснели с изплащането на ипотеката". Това заяви президентът Барак Обама, защитавайки своите действия в икономическия сектор през първите шест месеца на мандата си, цитиран от световните агенции.

Президентът посочи, че мерките, които сега правителството взема са "насочени към подобряване на възможностите за намиране на работа и икономическите перспективи на обикновените семейства", предаде ИТАР-ТАСС.

"Всичко, което правим, сега цели не само да бъде преодоляна сегашната криза, но и да положим основите за дългосрочен икономически растеж в бъдеще", заяви Обама снощи в интервю за телевизия Пи Би Ес.

Президентът отбеляза, че правителството "ще успее да спре загубата на работни места", като само помощта от 144 млрд. д., предоставена от федералното правителство на щатите, е помогнала да се запазят местата на учители, полицаи и пожарникари.

Благодарение на усилията на федералните власти "стотици хиляди хора успяха да променят условията за погасяване на ипотечните си задължения и да не загубят жилищата си", подчерта той.

Обама обаче призна, че правителството "не е в състояние да направи всичко, тъй като икономиката ни е огромна, а ударът, който тя понесе заради икономическата криза - също толкова тежък".

Президентът заяви, че банките от Уолстрийт не са успели да покажат разкаяние заради "безумните рискове", които поставиха началото на финансовите сътресения и допринесоха за влизането на американската икономика в рецесия, отбелязва Асошиейтед прес.

През юни Обама оповести бърза реформа на регулаторната система, чрез която да се подобри правителственият контрол над банките и пазарите, за да избегне повторение на финансовата криза, припомня АП.

Също днес президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) Бен Бърнанке изрази увереност, че огромното количество пари, които централната банка е наляла в икономиката, няма да намалят способността на УФР да повиши лихвите по кредитите, когато му дойде времето, предаде Ройтерс.

Бърнанке посочва в статия, публикувана на сайта на в. "Уолстрийт джърнъл", че дори в условията на "загряване" на финансовата система, предизвикано от обема на наличните средства, централната банка на САЩ ще може да повиши лихвите.

"Провеждането на такава политика вероятно ще бъде оправдано в продължение на дълъг период", отбелязва централният банкер на САЩ. "Въпреки това, като се има предвид, че икономиката се възстановява, ние трябва да се придържаме към парична политика, насочена към преодоляване на проблема с инфлацията в бъдеще", допълва Бърнанке.

Той посочва, че централната банка на САЩ има и други възможности за повишаване на краткосрочните лихви и за ограничавана на нарастването на паричната маса във финансовата система.

Източник: БТА