Парижкото международно летище Шарл дьо Гол беше обявено за най-лошото летище в света от пътниците, предпочитащи да прекарат нощта на летище, вместо да търсят хотел.

Над 6000 души души са участвали в проучването за първата половина на 2009 г. на сайта The Guide to Sleeping in Airports, ползван като наръчник на тези пасажери, за да определят на кое летище най-леко и на кое най-трудно се прекарва нощта. Ето какви са техните коментари

Най-лошите

1.Летище Шарл дьо Гол, Париж.

Пасажерите, прекарали нощта на „Въздушната врата" на Париж, се оплакват, че се налага да споделят терминала с бездомниците. Температурите на летището според тях следват своя представа за „топло" и „студено", която никога не съвпада това какво е времето, а тоалетните са мръсни.

Ако ви се наложи да сменяте полет на това летище и се нуждаете от помощ, сте загубен. Ще ви се наложи да чакате 2-3 часа, докато ви обяснят какво да направите.

Всъщност именно с изключително безразличния и груб персонал „Шарл дьо Гол" си е заслужил първо място в класацията на най-лошите летища.

2. Летище Шереметиево, Москва.

За поредна година руското летище си заслужи „титлата „Ад на Земята". Освен с мръсните тоалетни, минималния брой места за сядане и навалицата, то се отличава и с гъстия цигарен дим, през който трябва да се провирате, защото там не действа забрана за пушене.

Малкото персонал, който „говори" английски, разполага с добър речник от мръсни думи и значително по-лош за посоки и полети.

3. Летище Джей Еф Кенеди, Ню Йорк

Това е поредното пренаселено летище с малко места. При това магазините и кафенетата са затворени през нощта, а на пасажерите (спящи или седящи, все едно) се препоръчва да си носят възглавници, с което да облекчат седенето върху неудобните седалки.

Единствените, които надминават по грубост летищните служители, пък са хората от охраната.

Малка червена точка в полза на летището е, че ако си носите лаптоп, може да използвате безплатния безжичен интернет.

Сред най-лошите летища се нареждат още международните летища в Лос Анджелис, Делхи, О'Хара в Чикаго, умбай, Манила, Фиумичино в Рим и Хойтроу в Лондон.

Най-добрите

3. Хонконг, Китай.

На това летище пасажерите могат да хапнат, да погледат телевизия и да си проверят мейлите си, след което да полегнат на удобните седалки, а на сутринта да си вземе душ.

Летището предлага безплатен интернет, WiFi, кушетки за желаещите да поспят, телевизия, площадка за игра за деца и учтив персонал.

Лошото е, че сънят на пасажерите, решили да останат на летището, ще бъде смущаван от дразнещите обяви.

2. Сеул Инчеон, Южна Корея.

За да убиете времето до полета, може да се занимавате с традиционно корейско изкуство и занаяти, да поседнете на удобните пейки или да полегнете в кушетките, можете да изберете между освежаващ душ, отпускаща вана или сауна, да регулирате светлината според желанието си, да ползвате интернет. А ако все пак нещо не ви хареса, навсякъде са поставени телефони за информация или оплаквания.

Минусът? Скъпо! Много скъпо!

1. Чанги, Сингапур.

Това е вечният победител. За 12 години от съществуването на сайта, летището в Сингапур винаги е било сочено за най-доброто в света. Може да се загубите сред кътовете за отдих, интернет кафетата, различните молитвени домове, магазини, ресторанти с превъзходна храна, и да поискате завинаги да останете там.

И защо не? Ще имате неограничен интернет, басейн, джакузи, масаж, па процедури. Ще можете да работите в 24-часовия бизнес център, да се забавлявате с видеоигри и телевизия, да отидете на концерт на живо или на караоке бар.

Летището е обезопасено, удобно, чисто и толкова тихо и спокойно, че учениците от местните училища ходят там са си учат уроците. Затова можете да видите смешни табели като тази: „ Забранено за кучета! Забранено карането на скейтборд, пушенето и ученето".